Практичні поради від лікаря-ортопеда NOVO Олександра Ладного

Артрит і артроз – дуже подібні захворювання. Обидва визначення пов’язані з кістками, м’язами та зв’язками. Також вони мають багато спільних проявів, в т.ч. обмеження рухів у суглобах і біль. Але різниця між ними є, і доволі значна.

Артрит, або запалення суглобу – це загальний термін, який характеризує запальний процес у суглобі. Часом, запалення може поширюватися на шкіру, м’язи та інші тканини.

Артроз - теж є видом запального захворювання суглобів, який зустрічається найчастіше. Характеризується відмиранням суглобового хряща та інших структур суглобу.

З часом у процес включаються усі структури, які оточують суглоб, включаючи зв’язки і м’язи. Але йдеться безпосередньо про сам суглоб. Ця дегенерація чи відмирання може відбуватися у будь-якому суглобі, але найчастіше стосується найнавантаженіших – колінних, кульшових, рідше - плечового та ліктьового.

Дегенерація суглобового хряща призводить до його витончення, він стає менш пружнім і еластичним, усі відбрації та удари не гасяться і передаються на кістку, з’являється біль. Посилення болю може також бути внаслідок розростань остеофітів – поступово з’являються утвори, які звапнюються і перетворюються на кісткові структури, які починають подразнювати оточуючі тканини механічно.

Які обстеження необхідно зробити?

Первинно – обов’язковим має бути огляд ортопеда-травматолога, який включає у себе безпосередньо огляд пацієнта, вимірювання об’єму рухів у суглобах, візуальну оцінку, збір інформації про захворювання.

Наступним кроком є лабораторні обстеження: Загальний аналіз крові, ревмопроби, аналіз на сечову кислоту та інші показники, призначені лікарем для встановлення максимально точного діагнозу.

З візуальних методів оцінки стану суглобів, використовуються рентгенографія суглобу, та ультразвукова діагностика (УЗД) суглобів навколишніх м’яких тканин. У деяких випадках – використовується також магнітно-резонансна томографія (МРТ), яка дає максимальну кількість інформації про суглоб та оточуючі тканини.

Якщо з’являється біль у суглобі, ми автоматично намагаємося обмежити рухи у суглобі, щоб зменшити його болючість. Тут і з’являється замкнене коло, оскільки зменшення рухів у суглобі призводить до погіршення вироблення суглобової рідини, яка, у свою чергу, живить хрящ. Зменшення рухів у суглобі призводить до витончення суглобового хряща, а ми продовжуємо ще більше обмежувати свої рухи… тому рух – необхідна умова для нормального стану суглобів!

Як харчуватись при артрозі

Крім того, не можна оминути ще одне важливе питання – харчування. Раціон має бути різноманітним, але все ж таки є певні обмеження. В першу чергу, мусимо зменшити ризик появи надлишкової ваги, оскільки це призводить до непотрібного навантаження на суглоби та додаткової травматизації хрящів. Корекція дієти не вилікує артрозу, але може істотно полегшити життя і зняти дискомфорт. Пацієнти з дегенеративно-дистрофічними змінами у суглобах повинні уникати таких продуктів, або обмежити їх вживання:

  • червоне м’ясо;
  • білок, яйця,
  • кава, алкоголь,
  • фастфуд і напівфабрикати.

меню

Які медикаменти застосовувати при артриті чи артрозі.

Медикаменти, які допоможуть зменшити біль.В першу чергу, це "Парацетамол". Не забувайте, що максимально допустиме дозування на добу – 4г. допоможе при слабкому/помірному больовому синдромі, доступний без рецепту.Нестероїдні протизапальні препарати (НСПЗП)- зменшують запалення та біль. Наприклад "Ібупрофен".Пам’ятайте про можливі наслідки самостійного прийому анальгетиків та протизапальних препаратів – гастрит, виразка, навіть шлунково-кишкова кровотеча!

Препарати, які сповільнюють артрози.

"Хондроїтин", "Глюкозамін" та гіалуронова кислота.Глюкозамін – речовина, яка є одним з компонентів хрящової тканини, завдяки глюкозаміну виробляється синовіальна рідина (суглобова змазка), про яку йшла мова вище. Разом з тим, вміст глюкозаміну у раціоні є низьким. Найбільше міститься у морепродуктах. Часто є одним з складових БАДів, але рекомендуємо вживати аптечні препарати.Хондроїтин – це насамперед, головний складовий елемент хрящової тканини, який відповідає за його еластичність. Помічено, що найкращій ефект є при поєднанні Хондроїтину з Глюкозаміном.Гіалуронова кислота – препарат, який застосовується лише для внутрішньо-суглобового введення. Покращує еластичність хряща, зменшує запалення у суглобі. Курс лікування – в середньому 2 рази на рік.

Це лише незначна частина інформації про цю захворювання, яка допоможе зрозуміти причини та способи лікування артрозів.У випадку захворювання чи за додатковою консультацією пропонуємо звернутись в Медичний Центр NOVO у Львові .