МРТ серця при "постковідному синдромі". Поради від завідуючої відділенням радіології Вероніки Євтух.

МРТ серця при

У час пандемії коронавірусної інфекції особливо гостро постає проблема не лише лабораторної діагностики захворювання, але й діагностики основних мішеней COVID-19: ураження легень,  серця, головного мозку та ін. Окрім того, у приблизно 20% людей, які перехворіли на COVID-19, розвивається, так званий, «постковідний синдром». У нас час виявити ці зміни можна з допомогою МСКТ органів грудної клітки, МРТ серця, МРТ головного мозку і т.д.

Стосовно ураження серцево-судинної системи в період коронавірусної хвороби: COVID-19 спричиняє ураження міокарда, яке характеризується вираженим підвищенням тропоніну, дисфункцію серця, міокардит (запалення міокарда) та смерть від серцевої недостатності (СН). У одному з досліджень китайські вчені повідомляють, що ураження міокарда виникає у 15–27,8% важких випадків вірусної пневмонії внаслідок COVID-19. Хоча при будь-якій вірусній інфекції стан серцево-судинної системи погіршується, при коронавірусній хворобі нерідко спостерігаємо поєднання міокардиту з лімфоцитарним ендо- та перикардитом.

У дослідженні, проведеному італійськими вченими, виявлено, що у відносно молодих пацієнтів після ковідної пневмонії середньої тяжкості, які не мали жодних попередніх серцево-судинних захворюваннь, до 50 днів після появи серцевих симптомів на МРТ виявили ознаки пошкодження міокарда з затримкою контрасту відтерміновано (LGE).

Також зареєстровані випадки міокардиту, пов'язаного з COVID-19 і гострої серцевої недостатності у пацієнтів без попередньої пневмонії, що вказує на ймовірність пізнього початку ускладнень в роботі серцево-судинної системи, навіть у тих, у кого були легкі прояви хвороби.

Дифузне пошкодження міокарда також було виявлено на ранніх стадіях у частини пацієнтів, які одужали після коронавірусної інфекції і в яких були відсутні активні серцеві симптоми. 
 
Такі ж висновки зробили вчені університетської лікарні Франкфурта, які проводили МРТ серця з контрастуванням пацієнтам, що одужали від коронавірусної інфекції. Більшість з них не були госпіталізовані, не мали симптомів або були симптоми невиражені чи середньої тяжкості. МРТ серця виявило, що майже у 80 % пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, відбулися структурні зміни в серці, а 60% пацієнтів мали (міокардит) навіть після одужання, але ці зміни не призвели до розвитку серцевої недостатності чи  дилатації камер.

Важливо, що дилатація камер серця розвивається не так часто, як, при захворюванні на інші вірусні інфекції. 
Доведено, що при коронавірусній інфекції порушується мікроциркуляція у дрібних судинах і розвивається запальне ураження ендотелію судин (артеріїт), запалення коронарних судин – коронарит. Що в свою чергу може спричинити ураження міокарду.

У наш час більшість структурних змін міокарду можна проаналізувати з допомогою МРТ серц